Endringer i egenkapitalkravet
Fra 1. januar i år ble egenkapitalkravet for boliglån redusert fra 15 % til 10 %. Denne endringen har fått stor oppmerksomhet, spesielt blant førstegangskjøpere og unge som ønsker seg inn på boligmarkedet.
Men hva betyr dette i praksis, og hvilke fordeler og ulemper bør man være klar over? Rådgiver Tonje Kjenstadbakk-Bye i Selbu Sparebank forklarer.
Artikkelen fortsetter under bildet
BILDE: Rådgiver Tonje Kjenstadbakk-Bye i Selbu Sparebank (foto: Selbu Sparebank)
Hva er egenkapitalkravet?
- Egenkapitalkravet er den andelen av boligens kjøpesum som du må ha spart opp selv, utenom lånet. Tidligere måtte man ha minst 15 % av kjøpesummen i egenkapital, forklarer Tonje.
For eksempel - ved det tidligere egenkapitalkravet på 15%: For en bolig til 3 millioner kroner krevdes det 450 000 kroner i egenkapital.
Med det nye kravet på 10 % kan kjøpere nå låne opptil 90 % av boligens verdi. Det betyr at egenkapitalkravet for samme bolig reduseres til 300 000 kroner.
- Dette er gode nyheter for mange, spesielt unge som sliter med å spare opp nok egenkapital, sier Tonje.
Hvem tjener mest på denne endringen?
Ifølge Tonje vil reduksjonen i egenkapitalkravet særlig gagne førstegangskjøpere.
- Det blir enklere å kjøpe bolig uten å måtte vente i flere år på å spare opp store summer. Mange som tidligere har opplevd at boligdrømmen virker uoppnåelig, kan nå få en reell mulighet til å komme seg inn på markedet.
Artikkelen fortsetter under bildet
Men er det bare fordeler..?
Tonje påpeker at lavere egenkapitalkrav også kan ha noen ulemper.
- Når flere får muligheten til å kjøpe bolig, kan etterspørselen øke. Det kan igjen føre til høyere boligpriser, noe som gjør det vanskeligere for noen å få kjøpt bolig til tross for lavere egenkapitalkrav.
Hun minner også om at egenkapitalkravet ikke er den eneste faktoren som påvirker boliglån.
- Man kan ikke låne mer enn fem ganger inntekten sin, og banken vil alltid gjøre en vurdering av kundens økonomi for å sikre at lånet kan betjenes både nå og i fremtiden, forklarer hun.
For de som allerede eier bolig
Endringen kan også påvirke de som allerede har bolig.
- Lavere egenkapitalkrav kan gjøre det enklere å låne mer til for eksempel oppussing eller ved kjøp av ny bolig. I tillegg kan høyere boligpriser føre til at boligen du allerede eier stiger i verdi, forklarer Tonje.
Artikkelen fortsetter under bildet
Vær forsiktig med høy belåning
Selv om det nå er mulig å låne mer, understreker Tonje at det ikke alltid er lurt å gjøre det.
- Høy belåning gjør deg mer sårbar ved renteøkninger og gir høyere månedlige utgifter. Derfor er det fortsatt viktig å spare. Lav belåningsgrad gir bedre vilkår på boliglånet, og du står sterkere økonomisk.
Tonje anbefaler alle å tenke nøye gjennom egen økonomi før de tar opp mer lån.
- Det er viktig å ha en buffer og unngå å ta unødvendige økonomiske sjanser.
Kort oppsummert 🔁
Endringen i egenkapitalkravet fra 15 % til 10 % gjør det lettere for mange å realisere boligdrømmen, men det krever fortsatt nøye planlegging og ansvarlig økonomisk adferd.
- Det handler om å finne en balanse mellom mulighetene som nå åpner seg og de økonomiske realitetene, avslutter Tonje.
Hør podkastepisoden om samme tema!
I ukens episode av "Kickstart Podcast" forklarer Tonje hva endringen i egenkapitalkravet betyr. Bruk 10 minutter og få forklart det viktigste du bør vite om endringen 🎧
Endringer i egenkapitalkravet
Hva betyr det for deg?
Vi har lansert "Kickstart Podcast"!
Klar for å få en kickstart på ditt økonomiske liv? Lytt for en god innføring i ulike økonomiske tema for unge som er i gang med voksenlivet.