Hva er employer branding, og hvorfor er det smart for din bedrift?

Konkurransen om de beste talentene blir stadig tøffere, og da har begrepet "employer branding" blitt en sentral del av mange bedrifters strategi. Men hva betyr det egentlig, og hvorfor bør små og mellomstore bedrifter som din egen bry seg om det? 

 

Hva er employer branding?💡

Employer branding handler om hvordan din bedrift oppfattes som arbeidsplass – både av eksisterende ansatte og av potensielle kandidater. Det er bedriftens omdømme som arbeidsgiver, og det speiler kulturen, verdiene og arbeidsmiljøet i bedriften.

I motsetning til merkevarebygging, som fokuserer på hvordan kunder ser på produktet eller tjenesten din, fokuserer employer branding på hvordan arbeidsstyrken – både nåværende og fremtidige – ser på deg som arbeidsgiver.

 

Din merkevare omfatter alt fra hvordan du rekrutterer nye ansatte, til hvordan du behandler dine nåværende ansatte, til hvilke verdier bedriften står for. Det handler om å bygge og opprettholde et attraktivt og autentisk image som arbeidsgiver.

Hvorfor er employer branding viktig for din bedrift?

Uavhengig av størrelsen på bedriften din, er det flere gode grunner til å fokusere på dette området:

Du tiltrekker og beholder talent

Små og mellomstore bedrifter konkurrerer ofte med større selskaper om de beste talentene. Et sterkt merkevare kan hjelpe deg med å tiltrekke kandidater som deler dine verdier og er motiverte til å bidra til bedriftens vekst. Videre vil en god bedriftskultur og positivt omdømme bidra til å beholde ansatte over tid, noe som reduserer kostnadene knyttet til høy turnover. For la oss være ærlige, det å ansette folk, kan være en slitsom prosess. 

Økt medarbeidertilfredshet

Når ansatte føler seg verdsatt, inkludert og stolt av arbeidsplassen sin, øker deres tilfredshet og engasjement. Dette kan føre til bedre prestasjoner, høyere produktivitet og et mer positivt arbeidsmiljø. En sterk employer branding-strategi kan dermed ha direkte innvirkning på bedriftens resultater.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bedre omdømme i lokalmiljøet

For bedrifter i et lokalt marked er omdømmet i samfunnet svært viktig. Ved å fremstå som en attraktiv arbeidsgiver blir bedriften en foretrukket samarbeidspartner, kunde og arbeidsplass i området.

Konkurransefortrinn

Om din bedrift blir sett på som positiv kan gi din bedrift et konkurransefortrinn. Mens større selskaper kanskje kan tilby høyere lønn eller bedre fordeler, kan små og mellomstore bedrifter utmerke seg med en unik bedriftskultur, muligheter for personlig vekst og en følelse av tilhørighet som store bedrifter ofte sliter med å tilby.

 

Hvordan kan du bygge en merkevare som tiltrekker ansatte?

Det første du må gjøre, er å forstå hva som gjør din bedrift unik. Hva er bedriftens verdier? Hva slags arbeidsmiljø ønsker du å skape? Når du har definert dette, kan du begynne å jobbe med konkrete tiltak for å styrke employer brandet ditt:

Kommuniser verdiene dine

Sørg for at bedriftens verdier er tydelige både internt og eksternt. Dette kan gjøres gjennom alt fra jobbutlysninger til din egen nettside og sosiale medier. Vær ærlig og autentisk – dagens arbeidssøkere er svært bevisste på om arbeidsgivere lever opp til sine verdier.

Invester i dine ansatte

Tilby opplæringsmuligheter, fleksible arbeidsforhold og karriereutvikling. Vis at du setter pris på dine ansatte ved å investere i deres vekst og trivsel. Dette vil ikke bare øke tilfredsheten blant nåværende ansatte, men også gjøre bedriften mer attraktiv for potensielle nye ansatte.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bygg en sterk bedriftskultur

Skap et inkluderende og støttende arbeidsmiljø der alle ansatte føler seg verdsatt. Feire suksesser, anerkjenn prestasjoner og sørg for at det er rom for personlig utvikling. En positiv bedriftskultur vil øke medarbeidernes trivsel.

Engasjement i lokalsamfunnet

Å vise samfunnsansvar gjennom deltakelse i lokale initiativer eller veldedighetsprosjekter kan styrke ditt omdømme som en ansvarlig og omsorgsfull arbeidsgiver. Dette kan også skape en følelse av stolthet blant dine ansatte, som igjen styrker deres tilknytning til bedriften.

 

Mer enn en trend

Strengt tatt kan jo vi si at employer branding er mer enn bare en trend – det er en viktig strategi for små og mellomstore bedrifter som ønsker å sikre seg de beste talentene, beholde gode medarbeidere og styrke sitt omdømme i lokalmiljøet. Ved å være litt smart kan du ikke bare tiltrekke deg de rette kandidatene, du kan også beholde dem. 

Ikke undervurder kraften i et godt omdømme som arbeidsgiver – det kan være det som skiller din bedrift fra konkurrentene og sikrer deg en solid posisjon i markedet.